Dutch English French German Italian

Balfolk etiquette

Over etiquette kun je boeken vol schrijven. De belangrijkste zaken in de balfolk etiquette komen neer op:

  • Doe normaal!
  • Wees jezelf.
  • Maak plezier maar hinder anderen daar niet bij.
  • Respecteer je danspartners, de muzikanten, de organisatoren, docenten en eigenlijk iedereen.

Hieronder staan antwoorden op de meest gestelde vragen die we bij de danslessen krijgen. Lees ze, het helpt.

Ik heb nog nooit gedanst en heb twee linker voeten. Kan ik het dan wel leren?

Iedereen kan leren Balfolk dansen. Natuurlijk heeft de een meer talent dan de ander en leert iedereen op z’n eigen tempo. Het gaat om het plezier en plezier hebben kan iedereen.

Wat is Balfolk eigenlijk?

Balfolk is dansen op folk. Het komt voort uit Volksdansen, lijkt soms een beetje op Stijldansen maar is veel vrijer. Er zijn weinig strenge choreografieën, er is geen competitie, goed of fout. Je danst voor je plezier traditionele dansen met een moderne inslag.

Op wat voor muziek dansen we dan?

We dansen op Europese folkmuziek. De muziek varieert van traditionele tot moderne folk van het vaste land van Europa. De muziek komt veelal uit Frankrijk maar ook uit Italie, Portugal, Belgie, Zweden en Nederland. Van heel oud tot gisteren gecomponeerd. 

Moet ik altijd een partner meenemen?

Nee, dat hoeft echt niet. Bij Balfolk wissel je vaak van danspartner. Dat is juist het leuke! Het is heel gewoon om alleen naar les of een bal te komen en daar andere dansers te ontmoeten. Iemand ten dans vragen mag altijd.

Moet een danskoppel altijd bestaan uit een man en een vrouw?

Een danskoppel bestaat uit een leider en een volger. Je bent een leider als je je een leider voelt en een volger als je je een volger voelt. Je kiest de rol die het best bij je past en wellicht kies je later een andere rol. Geslacht speelt tegenwoordig geen rol. Man-vrouw, man-man en vrouw-vrouw is allemaal prima. Als je het allebei maar prettig vindt.

Moet ik speciale kleren aan en mezelf optutten?

Niet speciaal maar andere dansers waarderen het natuurlijk wel als je er leuk uit ziet. Dansers waarderen vooral een schone en frisse partner. Een beetje deo doet wonderen. Zweten doen we allemaal maar zorg voor jezelf.

Moet ik speciale schoenen aan?

Dansen vergt veel van je voeten. Doe daarom gemakkelijke schoenen zonder of met een lage hak aan. Op hoge hakken hou je het geen heel bal vol en de hoge hakken vormen wellicht een gevaar voor andere dansers. Veel dansers dansen op blote voeten of sokken. Speciale dansschoenen zijn erg prettig. Deze zijn er in veel soorten en verkrijgbaar bij gespecialiseerde danswinkels.
Op de meeste echte dansvloeren, zoals de vloer van AVC-Terpsichore waar Balfolk Amsterdam lesgeeft, mag je niet met buitenschoenen dansen. 

Ik kan nog niet zo goed dansen, is dat erg op een bal?

De meeste balfolkies vinden het geen probleem om met een beginner te dansen. Zo zijn ze immers allemaal begonnen. Vaak leggen ze graag wat uit. Of ze leggen je uit dat een dans nog echt te hoog gegrepen is. Om goed te leren dansen zijn lessen eigenlijk wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij Balfolk Amsterdam. En heel goed naar anderen kijken en veel oefenen.

Als ik ten dans gevraagd wordt moet ik dan ja zeggen?

Dansen is samen plezier maken. Als je geen zin hebt in de dans mag je weigeren. Doe dat wel vriendelijk! Het is voor de vrager mogelijk een teleurstelling. En nadat je iemand afgewezen hebt enthousiast met een ander gaan dansen kan pijnlijk overkomen.

Ik heb niet zo veel tijd en kan niet altijd. Wat nu?

Om goed te leren dansen is het belangrijk veel “danskilometers” te maken. Daarom is er bij Balfolk Amsterdam iedere week les en organiseren we bals. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat, hoe meer dansen je leert en hoe leuker het wordt. Maar ieder leert in z’n eigen tempo. Weet je van tevoren dat je maar een paar lessen aanwezig kunt zijn, overleg dan even met een docent over de aanpak.